Szeretettel köszöntöm Önt Felsőszentiván honlapján. Örülök, hogy meglátogatta honlapunkat. Szeretném bemutatni Önnek Felsőszentiván múltját, jelenét, napi életét, a faluban történő változásokat, eseményeket.

Vörös Szilárd
polgármester
 

Eseménynaptár

Utolsó hónap március 2024 Következő hónap
V H K SZ CS P SZ
week 9 1 2
week 10 3 4 5 6 7 8 9
week 11 10 11 12 13 14 15 16
week 12 17 18 19 20 21 22 23
week 13 24 25 26 27 28 29 30
week 14 31
Tájház kialakítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2019. július 09. kedd, 14:53

 

Kedvezményezett neve: "Felsőszentiváni Vendégváró" Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Projekt címe: Tájház kialakítása
Szerződött támogatás összege: 28 029 438 Ft
Támogatás mértéke: 85%
Projekt tervezett befejezési dátum: 2019.07.13.
Projekt azonosítószáma: 1778632705
 
 
A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt célja "élő" Tájház kialakítása a Felsőszentiván Batthyány utca 61. sz. alatt. 
 
Az épület tipikus paraszti lakóház funkcióval épült több mint 100 éve. A település központi részén a templomtól, iskolától, idősek otthonától 100 m-en belül helyezkedik el, jól látható helyen. Méretét és jellegét tekintve a településre és a környékre jellemző paraszti stílusjegyek jellemzik (oszlopos veranda, falazott kerítés, gazdálkodásra alkalmas nagy porta), amely stílusjegyek Felsőszentivánon szinte egyedüliként megőrződtek.  Az épület 152 m2 alapterületű, vegyes (tégla/vályog) falazatú. 
Az épület jelenleg nem tölt be funkciót, ugyanis a tulajdonosok elhalálozását követően üresen álló épületet az önkormányzat vásárolta meg a közelmúltban, tőlük kapta használatba a "Felsőszentiváni Vendégváró" Szolgáltató Nonprofit Kft. 
 
Az épület alkalmas tájház kialakítására, itt egy hagyományos paraszti háztáji kertészetet bemutató hely kerülne kialakításra.
Élő lenne azáltal, hogy annak udvarában egy hagyományos kézi művelésű háztáji kert kerül kialakításra, ahol nem csak a különböző korosztály ismertethető meg a kertműveléssel, de az ott megtermelt alapanyagokat a Kft. helyi rendezvényein fel is használható. 
A hagyományos alapokon, mégis korszerű, költséghatékony működés kialakítása a cél, ezért a település lakossága számára bemutatóhelyként kerülnek kialakításra a megújuló energiát hasznosító rendszerek.  A tájházban egy helyi termékbemutató pont kialakítása is tervezett, megismertetve a község lakosait a többiek által végzett munkával. 
 
Az épület jelenleg igen leromlott állapotban van. A Kft. meg kívánja őrizni az épület homlokzatának eredeti állapotát, s a fejlesztés során elsősorban az épület külső nyílászáróit szeretné a Kft. kicserélni, az eredetivel stílusában és formailag teljesen megegyező új fa nyílászárókkal. Az épület homlokzatára új vakolat kerülne, valamint az épületen belül a padlók cseréjével és szigetelésévével az eredetivel megegyező látványvilágú, de korszerű padlózat kerül kialakításra. Az épületgépészeti fejlesztések során a jelenlegi villamosenergia-ellátás, illetve fűtés kiváltásra kerül megújuló energiát hasznosító megoldások használatával.
Az épület a Batthyány utcáról jól megközelíthető, az épület előtti közterületen kialakított kapubejárón keresztül önkormányzati útról. 
 
 
Módosítás dátuma: 2019. július 09. kedd, 15:01
 

Névnap

Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Felsőszentiván, Martinovics utca felújítása

FELSŐSZENTIVÁNI BÖLCSŐDE BŐVÍTÉS

Önkormányzati kerékpárút építése 2020

Belvízproblémák megoldása Felsőszentivánon I. ütem

Fogorvosi rendelő felújítása

Helyi közút javítása és gépbeszerzés

Bölcsődei szolgáltatás kialakítása Felsőszentivánon

Épület felújítás

Csávoly és Felsőszentiván települések szennyvízelvezetése

„Orvosi eszköz” Támogatott pályázat